Ennyi penzt kuldtek haza a magyarok

Bar eddig eletem kb. egyharmadat toltottem kulfoldon, nem tartom magam igazan kivandorolt magyarnak, inkabb csak vandoruton levonek. Megis hanyszor kapok hideget-meleget otthoni honfitarsaimtol: “Persze, odakint konnyu!“, “Aki elment innen, az ne szoljon bele abba, hogy mi van itthon”, “Nem kulfoldon kell magyarkodni”, stb. Es nemcsak nekem mondjak ezeket, hanem ez visszatero tema kulfoldi magyar forumokban.

Ez elegge visszas gondolkodas, hiszen Magyarorszagon is vannak olyan emberek, akik inkabb szegyent hoznak a fejunkre…

Szerintem pedig az a legfontosabb, hogy akarhol is van az ember a vilagban, tudja, hogy hol a hazaja, es hogy tegyen erte.

Hogyan es mit tesznek Magyarorszagert a kulfoldre szakadt honfiak es honleanyok?

Csupan egyetlen tenyezo, ahogy a Vilaggazdasag irja:

“Soha nem utaltak még haza annyi pénzt Magyarországon maradt családtagjaiknak külföldre vándorolt magyarok, mint most. A kivándorlás gyorsulásával párhuzamosan a hazautalások összege is elképesztően gyorsan növekszik: már a magyar gazdaság 3 százalékát adja.”

Teljes cikk:

Soha nem küldtek még ennyi pénzt haza a kivándorolt magyarok

Ersek Akos megjegyzese a LinkedIn Hungary Business Society csoportjaban:
“Milyen kár, hogy ezt az értékmennyiséget (illetve a haza nem utalt, helyi megélhetést biztosító summát) nem Magyarországon állították elő ezek az emberek! Vajon a 920 hazautalt milliárdból az elfogyasztása révén a központi költségvetésbe jutó 27%-on (kb 250Md Ft!) felül megmaradó 670Md Ft hány százaléka ment hazai előállítású termék elfogyasztására, és mennyi importáltéra?”

Amit jomagam tennek hozza:

Egy masik oldala ennek az adatnak a penzosszegekrol: talan arrol is van valami kimutatas vagy becsles, hogy mennyit koltenek magyar termekekre es szolgaltatasokra a kulfoldon levo magyarok. Erdekes lehet, akar szamottevo is, hiszen nem csupan egy-egy uveg magyar bort vagy ket szal hazikolbaszt hozunk magunkkal otthonrol alkalomadtan, hanem peldaul az itteni magyar etterem (Budapest Restaurant Prague) heti rendszeressegel szallitja a friss hazai alapanyagot. Es nyilvan nem ok az egyetlenek, akik Magyarorszagi termekekkel dolgoznak kulfoldon.

Illetve: a kulfoldon megkeresett penz mekkora reszet koltjuk el otthon, amikor hazamegyunk? Nyilvan nem sved, cseh (vagy mikor milyen, amerre eppen a sors vet) billentyuzetes laptopot fogok venni, hanem inkabb otthon egy tisztesseges magyart – ugyanigy masok is Magyarorszagon vasarolnak be tartos fogyasztasi cikkekbol.

Apropo: sok kis Turo Rudi is sokra megy – ha valaki mostanaban jon Praga fele, hozhatna nekem nehanyat 🙂

Karacsonyfa Nyiregyhazan
Karacsonyfa Nyiregyhazan, gyerekek kivansagaival

— Gerák Andrea

***************Ha tetszett, hívj meg egy teára, csokira, memóriakártyára, … PayPal.me/gerakandrea Köszönöm! ***************

Andrea Gerak

Gerák Andrea utazó művész; legtöbben énekesként ismerik. Emellett fotózik, táncol, ír. 2008-ban fordult figyelme az egészséges életmód felé, rákműtét hatására. Egy fiatalember büszke édesanyja.

***************

FŐOLDAL      ZENE      FOTÓZÁS      WEBÁRUHÁZ      TÁMOGATÁS      KAPCSOLAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s