Az Andrea név eredete

Jó hír az Andreáknak: az általánosan elterjedt ismerettel ellentétben nevünknek nem az a fő jelentése, hogy “férfi, férfias”!

Április 18. az év azon napja, amikor mi, Andreák, Andik, Andikák, Andusok, a névnapi köszöntésekkel, virágokkal, csokival együtt megkapjuk azt is, hogy “az Andrea név több nyelvben az András női változata. Görög eredetű. Jelentése: férfi, férfias”.

Ami korrekt, de álljunk meg csak egy szóra! Ha igaz a nevében a végzete mondás, ennek igen kevés druszám örülhet tiszta szívből…

Én például emiatt sokáig utáltam a nevemet: hogy lehet egy lányt így hívni???

Egészen addig, amíg egy angol értelmező szótárban (egy szép nagy Webster’s) meg nem találtam ezt a további adatot: a görög andro, androsz a –ner indoeurópai szótőre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy 1. életerő 2. férfi.

Egy másik, negyedasztalnyi könyvben pedig azt a meghatározást is láttam, hogy emberi szemmel bíró.

Így azért mindjárt más, nem?

*****Ajándékozz meg egy számodra kedves Andreát!*****

A J. Pokorny-féle Indoeurópai etimológiai szótár szerint a -ner szótő jelentése angolul 1. életenergia 2. férfi; németül 1. (mágikus) életerő 2. férfi.

(A végtelenül hosszú weboldalon a Lebenskraft rákeresésével lehet a legkönnyebben megtalálni a szócikket, ahol sok más érdekességet is olvashat, aki ki tudja silabizálni a kevert angol-német szöveget.)

Kedves Hölgyeim, kívánom, hogy ennek fényében valóban legyen igaz mindannyiunkra: Nomen est omen – az Életerő legyen velünk!

Ez a szépség tegnap akadt az utamba, fogadjátok szeretettel:

_20170418_003305

Gerák Andrea

***************Ha tetszett, hívj meg egy teára, csokira, memóriakártyára, … PayPal.me/gerakandrea Köszönöm! ***************

Andrea Gerak

Gerák Andrea utazó művész; legtöbben énekesként ismerik. Emellett fotózik, táncol, ír. 2008-ban fordult figyelme az egészséges életmód életmód felé, rákműtét hatására. Egy fiatalember büszke édesanyja.

***************

FŐOLDAL
ZENE FOTÓZÁS EGÉSZSÉG, SZÉPSÉG
WEBÁRUHÁZ
TÁMOGATÁS
KAPCSOLAT

3 thoughts on “Az Andrea név eredete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s