Utazás dallal, újratöltve

Az Utazás dallal egy kis hobbi-projektnek indult még néhány éve: néha beleénekeltem a mobiltelefonomba, miközben felvettem magam körül azt a helyet, ahol éppen voltam. Egy szép kis utca, tér, folyópart, mikor mi. Külföldiül úgy hívják, hogy Travel With a Song.

Gondoltam, érdekes lesz, ha megmutatom másoknak is ezeket a városokat, tájakat, elkapva a pillanatnyi hangulatot a saját hangommal. Énekelek, ami éppen ott és akkor az eszembe jut, és a videón keresztül ugyanazt látod, amit én látok, és úgy hallgathatod, mintha közvetlenül mellettem állnál. Ez volt a legelső, pont hét éve, húsvétkor, Stockholm mellett:

Ugye, milyen kivételes, egyedi ötlet? Valószínűleg az is (jómagam még nemigen láttam ilyet senki másnál). Valami miatt annyira nagy sikere mégsem lett: van olyan videóm, amit rajtam kívül talán senki sem nézett meg, pedig fent van a YouTube-on, megosztottam a Facebookon és máshol. De annyira nagyon nem igazán reklámoztam az egészet, úgyhogy nem ciki, ha most hallasz róla először.

Mindez nem törte le a kedvemet, továbbfejlesztettem a kísérletet: több videó hanganyagát elkészítettem letölthető dalokként, és egy-egy városból albumot is csináltam, bónuszvideókkal, fotókkal. Például ilyet:

Eredmény: az utóbbi félévben 1, azaz egyetlen egy dalt töltöttek le, fél euróért, amiből kaptam is 0,34-et (alig 120 forint, egy kis Túró Rudi).

Persze, időnként jöttek a fészbúkon a visszajelzések, hogy “Gyönyörű hangod van, Andi!” – ami igenis nagyon kedves dolog.

Valahogy mégis úgy éreztem, nem megy ez, ne erőltessük…

Előrepörgetve: ezen a héten, a párizsi Notre Dame kigyulladása után átértékelődött néhány dolog. Olvasd el a rövidke történetet: Budapest, Párizs

Ezután jött az ihlet: ha embereket ennyire boldoggá tudok tenni csak azzal, hogy pár percig hallgatnak énekelni, és sokszor mondják nekem, hogy mennyire különlegessé teszem vele a helyet, megszépítem, elvarázsolom – akkor lehet, hogy ezt kell tennem.

Nyilván ez “rendes” fellépésen, színpadon is így van, de amikor egymagam kiállok valahová egy utcán, egy téren az egy szál hangommal, és amikor a dalom után idegenek a világ másik végéből, ki tudja, mely országokból odajönnek hozzám, és azt mondják (igen gyakran a meghatottságtól könnyes szemekkel), hogy ez volt a legcsodálatosabb, legemlékezetesebb pillanat, élmény, amit ebben a városban kaptak – akkor talán ezt kell csinálnom.

Mégpedig nem is akármilyen városokról van szó, hanem Európa legszebb, leglátogatottabb turistacélpontjairól: Prága, Bécs, Budapest, vagy a cseheknél Karlovy Vary, a mesebeli Cesky Krumlov. Egy menyasszonybúcsúztató a Felvidékről, a zempléni végekről, egy erdélyi, mezőségi altató, vagy éppen egy burgenlandi horvát katonadal – amiből az az orosz nő, a japán nénike vagy a holland házaspár egy büdös mukkot sem ért, de mind meghatódva köszöni meg.

Így hát most elhatároztam: ahelyett, hogy azon törném magam, hogy haknikat szerezzek, elmennék az X-Faktorba, és színpadi dívaként egy csillogó karriert építenék, (amit lehet, hogy majd később megteszek, ha úgy érzem, hogy az az én utam), vagy megint nyakamba veszem a világot, bejárom (kezdésként) Európát, és az utcán fogok énekelni.

Ezt nagyon sokat csináltam már, de most valami más lesz.

Utazás dallal, újratöltve

Egy “normális”, szokásos utcazenész azért énekel, játszik, mert ez szabad élet, jó kaland, klasszul lehet vele világot látni, emberekkel találkozni, meg több-kevesebb pénzt keresni. Nyilván.

Én azonban mindig is kilógtam mindenféle sorból, ezért most

Gerák Andrea művésznő ötven év felett azért indul útnak újra, egyes egyedül, hogy énekével európai városokban kellemesebb légkört, felemelő hangulatot, érzéseket teremtsen, az emberek arcára mosolyt, szemébe könnyeket, szívébe örömet varázsoljon.

Talán ezzel tudok tenni valamit azért, hogy ez a rendkívül gazdag, sokszínű kontinens egy picivel békességesebb, nyugodtabb, boldogabb legyen. Úgyhogy ezt hívhatjuk e küldetés céljának.

Mottó:

“Ahol zene van, ott nincs gonosz” – Cervantes.

Viszem magamat és a dalaimat, és remélem, hogy ott adhatok vele, ahol éppen kell, és ahol szeretettel fogadják.

Gyakorlati részletek:
Hol, mikor?

Nos, a logisztika sosem volt az erősségem, ezért rugalmas az útvonalam és az időbeosztásom. Rengeteg szép kis- és nagyvárost, falut kinéztem magamnak, ahová szívesen elmennék vagy visszamennék, elsősorban Európa különböző részein. Budapesten kezdem, Ausztria, Csehország az indulási irány. Igyekszem történelmi belvárosokra, kulturális értékekre, építészeti remekekre összpontosítani – amíg még lehet…

Szeretnék minél hamarabb, akár most, húsvét körül-után útra kelni. A vége nyitott; még az is lehet, hogy az év hátralevő részét rászánom.

Mit, hogyan?

Egyszerű: tehát kinézek egy szép települést, oda valahogyan eljutok (busz, vonat, telekocsi, sőt, imádnék egy kickbike-ot! (Biciklizni most nem nagyon tudok a lábam miatt, de egy ilyen óriásroller tökéletes lenne rövidebb távolságokra).

Keresek a szép városban egy helyes utcát, teret, sarkot, zugot, ahol az akusztika is jó, és kiállok énekelni. Kiteszek egy kis táblát az alapvető információkkal, hogy tudják, mi is folyik, egy kis dobozt a szépen csengő-zizegő pénzeknek, meg egy füzetet vendégkönyvnek.

DSC00460[1].JPG

Változatlanul elsősorban népdalokat fogok énekelni, természetesen magyar énekeket, de vannak más népeké is a repertoáromban, amit igyekszem bővíteni mindig annak az országnak vagy tájegységnek néhány nótájával, amerre éppen járok. Valamint a hangulat illetve az alkalom szerint örökzöldeket, egy-két popballadát vagy musicalszámot.

Videókkal, fotókkal, sztorikkal dokumentálom, hogy merre járok, mit látok-hallok, illetve tőlem mit hallanak az emberek, és ezekről itt beszámolok. Feltehetőleg legalább egy könyvnyi anyag összegyűlik majd a történetekből, képekből, valamint a hang- és filmanyagok későbbi felhasználására is vannak elképzeléseim.

Nagyon kedves kis közönségemmel:

44240058_10156784551484764_242631575953473536_o.jpg

Ezt éneklés közben láttam:

36222396_10155560792341546_4557816915103318016_o

Természetesen beltéri helyszíneken is fogok énekelni: templomok, kápolnák, galériák, kastélyok, és rengeteg más ötletem van még. Például kórházakban, lábadozó betegeknek, gyermekotthonokban, nótafának külföldi magyar közösségekben…

Nagyon szeretem, amikor mások is velem énekelnek, kicsordul tőle a szívem.

*****Támogatnál?*****

Ha neked is tetszik ez a terv, és szeretnél hozzájárulni, többféleképpen megteheted. Nagyon nagy könnyebbség, ha nem azért kell kalapoznom, hogy fedél legyen a fejem fölött, és legyen mit ennem, hanem az énekléssel arra fordíthatom az energiámat, hogy valóban lélekemelő élményt nyújtsak az embereknek, illetve az éneklés mellett azzal foglalkozhassak, hogy a fentebb említett formákban beszámoljak az útról, ezért igen hálásan megköszönöm, amire lehetőséged és hajlandóságod van.

   1. PayPal-on keresztül bármekkora összeggel,
   2. Ko-fi  weboldalamon 1, 2, 3… csésze virtuális kávéval,
   3. Bankszámla: IBAN: CZ0420100000002001008943
    BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX, Fio banka, Andrea Gerák
   4. Egy ilyen utazás során felmerülő praktikus segítséggel adott esetben: fuvar, ha épp van hely az autódban, szállás, vagy ha például van egy szabad félórád videózni, stb. Ilyesmikről majd mindig szólni fogok, ha szükségem van valamire.
   5. Szólj, ha van ötleted, hol énekelhetnék: rendezvény, esemény, iskola, munkahelyen 5 perc szünet, vagy akár egy csinos város, ahol szerinted szépen szólna néhány dal.
   6. Ha meglátsz, meghallasz valahol, gyere oda hozzám, és köszönj nekem, örülni fogok 🙂

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

KAPCSOLAT

Előre is nagyon köszönök mindent!!

Most ezzel búcsúzom:

*********************************************

************************************************************************************

_20180713_192315.JPG

Gerák Andrea utazó művész; legtöbben énekesként ismerik. Emellett fotózik, táncol, ír. 2008-ban fordult figyelme az egészséges életmód felé, rákműtét hatására. Egy fiatalember büszke édesanyja.

************************************************************************************

FŐOLDAL
DALAIM
FOTÓIM
EGÉSZSÉG, SZÉPSÉG
UTAZÁS
TÁMOGATÁS
WEBÁRUHÁZ
KAPCSOLAT

************************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s