Lenmagos, kenderes uborkaleves

Lenmagos, kenderes uborkaleves

Világszenzáció: ezennel közzéteszem első receptemet!!! Hívhatnánk előkelőbben “kannabiszos uborkasmoothie” nak is, de a “kenderes uborkaleves” összehasonlíthatatlanul szebben hangzik. Mondd csak ki mindkettőt hangosan! Az egyikbe beletörik a nyelved, a másik meg kellemesen dallamos. Nemhiába, drága anyanyelvünk.

Sosem voltam szuper szakács, a nagy vasárnapi ebédekből gyermekkoromban is csak az érdekelt, hogy mikor jön már a süti, és végre mikor lehet menni játszani (vagy olvasni, ha épp nem volt más gyerek).

Az ebéd kaja (ha én csinálom), legyen kész minél gyorsabban és egyszerűbben, de legyen a lehető legtáplálóbb, legegészségesebb. És nyilván, nyami. (Milyen helyes alliteráció!)

Eme zseniális, gerákandis alapelv szerint tegnap rittyentettem magamnak egy kis ebédet, ami annyira remekül sikerült, hogy elmesélem, hátha kedvet kapsz hozzá, kedves, ínyenc, és az egészségedre (vagy a súlyodra) ügyelő Olvasó. Éljen a nyerskoszt!

Lenmagos, kenderes uborkaleves

Hozzávalók:

1/2 uborka (meghámozva, felkockázva),

1 evőkanál őrölt lenmag,

1 evőkanál kenderprotein,

1 evőkanál árpafűpor,

1 evőkanál almaecet,

1 evőkanál olívaolaj,

1 kávéskanál kurkuma,

kb. 1 kávéskanál Himalája só,

kb. 1 kávéskanál fűszeres tengerisó-keverék (ebben ezek voltak: zellergyökér, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, póréhagyma, hagyma, fokhagyma, tengeri alga),

annyi víz, hogy 1/2 liter legyen az egész.

Ha lehet, bio alapanyagokat használjunk, de az se baj, ha nem.

Elkészítés:

A hozzávalókat összeturmixoljuk.

Kész.

Variációk:

1. Lehet hidegen, akkor inkább frissítő italszerűség lesz belőle, vagy – mint ahogy én csináltam – felforralt, majd kellemesen melegre lehűtött vízzel jó kis levest kapunk.

2. Az ízesítéssel lehet játszadozni. Kérdezd meg az ízlelőbimbóidat, és ereszd szabadjára a fantáziádat!

Mondjuk, még egy pici pirospaprika? Édes, vagy a bátrabbaknak egy csipetnyi csípős.

Vagy kapor?

3. Az olívaolaj helyett kísérletezhetünk mással is: pl. tökmagolaj, lenmagolaj, kenderolaj, dióolaj, stb. Repceolaj, meg műanyagokat tartalmazó “növényi olajkeverék” persze, szóba se jöhet, és inkább édességekhez illő kókuszolajat sem nagyon tennék bele, habár nem tilos.

4. El tudok hozzá képzelni még több olajosmag-félét, ha gazdagabb levest szeretnél: például egy maroknyi dió, tökmag vagy napraforgómag.

5. Nem próbáltam, de gondolom, hogy flakonba töltve kiváló útravaló.

Mennyiség:

1 adag

Elkészítési idő:

5 perc! Öt.

Mosogatnivaló:

mixer, 1 kés, 1 nagy pohár/tányér, 1 hosszú kanál. De simán meg lehet inni a keverőpohárból is. 😄

Igen, ebéd.

Kalóriákat és egyebeket nem számolgatok, de itt van néhány adat, amelyből kiderül, hogy kiválóan tápláló, fehérjedús nyersétel csodáról van szó.

Fehérjetartalom 100 grammra:

Kenderprotein: 50g, lenmag: 19g, árpafű: 22,8g.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy kicsit később még kutyultam egy kis kakaós-kókuszos finomságot is, de a kettő együtt már kicsit sok volt.

Szóval: majdnem ebéd, az én 160 centimnek.

Műhelytitok:

Az almaecet csupán azért került bele, mert az egész eredetileg egy normális, teljesen közönséges zöld turmixnak indult, és tele van mindenféle ásványi anyaggal, enzimmel és egyéb szépítő, gyógyító jósággal. (Ha berzenkedsz a gondolatától – almaecet levesbe??? -, kihagyhatod, de gondolj csak az isteni ubisalira: mi is van benne? E-c-e-t.)

Csak elkapott a (nálam ritka vendég) konyhatündéri kreativitás, és ez a remekmű lett belőle…

Jó étvágyat!

Gerákandi

***************Ha tetszett, hívj meg egy teára, csokira, memóriakártyára, …: PayPal.me/gerakandrea Köszönöm! ***************

Andrea Gerak

Gerák Andrea utazó művész; legtöbben énekesként ismerik. Emellett fotózik, táncol, ír. 2008-ban fordult figyelme az egészséges életmód felé, rákműtét hatására. Egy fiatalember büszke édesanyja.

***************

FŐOLDAL DALAIM FOTÓIM EGÉSZSÉG, SZÉPSÉG UTAZÁS WEBÁRUHÁZ TÁMOGATÁS KAPCSOLAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s